Skip to main content
CommunicatiefGroepsgevoel - teambuilding

Gemeente Amsterdam

Door 6 mei 2019juni 18th, 2019No Comments
Gemeente Amsterdam theaterworkshop

De gemeente Amsterdam werkt met een Preventief Interventie Team, kortweg PIT. Het PIT bestaat uit hulpverleners vanuit diverse organisaties en biedt kinderen die een verhoogd risico lopen op problemen in de sociale ontwikkeling, snel en vroegtijdig hulp. 

Het team is succesvol en is de afgelopen jaar uitgegroeid tot 40 werknemers van verschillende disciplines. De teamleden zijn gewend om externe partners aan te spreken als iets niet naar behoren verloopt. Ook intern vinden zij het belangrijk elkaar vakkundig aan te kunnen spreken vanwege hun gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de gezinnen waar ze mee werken.

De organisatoren van een teamdag, Tamara Wamsteker en Bente Duringhof, willen een teamactiviteit waarin ze hiermee aan de slag kunnen en vragen Jos Paauw dit te begeleiden.

Tijdens een intakegesprek wordt afgesproken op welke thema de workshop van 3 uur zich zal richten: feedback geven en ontvangen. Ook wordt op dat moment bepaald dat ‘lol’ en ‘leren’ in de workshop mooi in balans moeten zijn. Het is immers een team dat niet erg houdt van een strak keurslijf en dat beseft dat leren met plezier uiteindelijk veel meer resultaat heeft. 

In het eerste deel van de workshop deden de deelnemers allerlei improvisatieoefeningen. Het ijs was snel gebroken en de energie spatte ervan af. De teamleden leerden op deze wijze korte geïmproviseerde scenes te spelen. De ene scene werd nog grappiger dan de andere. 

In het 2e deel van de workshop gingen de teamleden in korte speeddates met elkaar in gesprek over het geven en ontvangen van feedback. De centrale vragen hierbij waren: wat is jouw stijl, hoe ontvang jij het liefst feedback en hoe geef jij dat het liefst? Dit werd vervolgens in geïmproviseerde scenes uitgeprobeerd en met elkaar gedeeld. Tussendoor ontstonden er korte discussies die uiteindelijk leidde tot een aantal teamafspraken waar het team meteen de volgende werkdag mee aan de slag is gegaan.

Het was een geweldige ochtend. Als hulpverlener ken je de feedbackregels als geen ander en we wilden dan ook geen workshop die daar weer de nadruk oplegt. Jos heeft met zijn theaterimprovisatie een andere invalshoek gecreëerd en dit heeft nieuwe inzichten opgeleverd! Een mooie bewustwording over hoe lichaamshouding bijdraagt aan het geven en ontvangen van de feedback.

Tamara WamstekerGemeente Amsterdam